Dokle ćemo uvoziti naše izume?

Mnogi srpski izumitelji koji su imali patente u poslednjih nekoliko godina postigli su zavidan uspeh svojm pronalascima, a neki od njih čak toliki da su im izumi imali veću primenu u nekoj od drugih zemalja.
Jedan od njih je i izumitelj i akademik SAIN Veljko Milković, koji ta sada ima preko 30 izuma od kojih su neki u upotrebi.

Primera radi, klešta za okrugle navratke odnosno univerzalni alat , koji je Veljko Milković davne 1975. godine izumeo, tada niko nije hteo da otkupi, a danas se on uvozi i građani ga plaćaju i do 3.000 dinara.  Milković je kako kaže veoma emotivno vezan za ovaj izum,  jer iako je od tada do danas prošlo 44 godine, on ne može da se pomiri sa tim da u tadašnjoj Jugoslaviji niko nije bio zaiteresovan.
Pre 12 godina napravio je sajt i sve svoje patente je tamo predstavio. Verovatno je neko gledao, ukrao ideju, napravio svoj univerzalni alat koji danas uvozimo.
-Često razmišljam kako bi situacija bila drugačija, samo da su tada prepoznali vrednost mog izuma. Verovatno bi Srbija bila u prilici da izvozi klešta i da svojim građanima prodaje po znatno nižoj ceni. Ovako svi su na gubitku i država i proizvođači in a kraju krajeva i ja“, navodi Milković.
Taman se oporavio od ovog saznanja, ali su pre dva meseca njegovi saradnici pronašli na internet, kako se njegov izum – dvostepeni mehanički oscillator uveliko primenjuje. Naime, velike svetske poznate i priznate  kompanije iz Indije i Kine, koje imaju i svoja predstavništva po celom svetu proizvode uređaje na bazi dvostepenog mehaničkog oscilatora. Reč je o kompanijama koje posluju Rusiji, Kazakstanu, Južnoafričkoj Republici, Indoneziji… Pomenute kompanije su lideri u proizvodnji mašina za drobljenje ruda i kamena, a njegov izum se uveliko koristi u okviru projekta nove tehnologije, gde su strane kompanije prepoznale značaj Milkovićevog izuma. Ove kompanije su iskoristile Milkovićev dvostepeni mehanički oscillator -  radi se o fundamentalno otkriće koje radi po principu– spoj poluge i klatna, ljuljaške i klackalice kojim se dobio novi mehanički uređaj, koji može da olakša brojne teške poslove među kojima su vađenje nafte, rad teških presa, proizvodnju struje.

Podsetimo, već godinama Milković govori da je njegov izum osvojio svet. Izrada replika dvostepenog mehaničkog oscilatora sa klipnom pumpom za vodu je postao svojevrstan globalni fenomen.
Međutim, u porastu su i instraživanja samog dvostepenog mehaničkog oscilatora kako kod entuzijasta, tako i na univerzitetima širom sveta. Pored brojnih istraživača u SAD i EU, posebno su intezivna i masovna studijska istraživanja u Indiji. Do sada je ovjavljeno nekoliko naučno-istraživačkih radova na temu dvostepenog mehaničkog oscilatora na nekoliko indijskih univerziteta, između ostalog i na svetski poznatom Univerzitetu u Nagpuru.

  


Ovo su samo neke od firmi.


ETS –kompanija Kina
https://www.brunchies.be/2017-30057-machinist-hammer-crusher-go-principle.html

Cncrusher-kompanija Kina
https://aranart.be/machinist_hammer_crusher_go_principle_3596/2007.html

BYR-kompanija Indija


Shanghai Shanzhuo Machinery Co Indija
SKY machinery Kina
WER INDIJA
 GME Meksiko

Bagaimana Sungai machine Indonezija


KEFID Indonezija
GBM machinery Rusija
SME Kina
SME Indonezija

CPY Kina
ZNITN Kina

https://www.klip-koo.nl/complex/pendulum-crusher-assembly-drawing/

Коментари

  1. OVO BI TREBALO PROSLEDITI MINISTRU POPOVIĆU DA ON DA ODGOVOR.
    ONI GA NEMAJU. SAIN JE PRE NEKOLIKO GODINA ORGANIZOVAO MEĐUNARODNO SAVETOVANJE NA TEMU -ODOŠE NAŠI IZUMI U PEČALBU. NAŠU VLADU TO NEINTERESUJE.SAMO UVOZ JER TU VIDE SEBE.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар