Šta je soda voda

Soda voda ne tako davno bila neizostavni napitak na svim prazničnim trpezama. Ona se koristila za pravljenje špricera, a osobe sklone prejedanju pile su je kako bi lakše prebrodili mučninu. Nažalost danas su boce sode, zamenila druga gazirana pića ne tako zdrava pa su radionice za njihovu proizvodnju sve ređe.

Sodadžija (majstor koji pravi soda vodu)  je danas pravi raritet. Treba se dobro pomučiti da ga pronađemo kako bi smo uživali u ukusu soda vode. Na svu sreću mo se dodarstvom bavimo i imamo radionicu u ulici Jozefa Marčoka 1 na Limanu 4 U Novom Sadu.

- Mnogi i danas žive u zabludi, jer misle da je mineralna voda isto što i soda voda. Međutim nije baš tako. Prvo soda voda je zdravija od kisele vode u svakom pogledu. Ne smeta i ne nadima stomak. Smanjuje kiselinu i ne utiče negativno na pojedine organe ako se pije u većim količinama.

Mineralna voda ili kako je većina zove  "kisela voda" se razlikuje po mnogo čemu u odnosu na "Soda vodu".

Recimo, špricer napravljen sa kiselom vodom daje vinu određeni procenat kiseline, pa ume često puta da izazove i neprijatnost kod konzumenata. S druge strane, soda voda oduzima višak kiseline koju ima vino pa je špricer baš po meri konzumenta.

Za one koji ne znaju soda vodu je davne 1767. godine otkrio Joseph Priestley. On je zapravo otkrio metodu kako spojiti vodu sa ugljen dioksidom i tako je dobio osvežavajuće piće sa ugodnim ukusom koje je nudio prijateljima.

Soda voda je bezalkoholno piće proizvedeno tako što se pod pritiskom obogaćuje voda sa ugljen dioksidom da bi se dobila gazirana voda.

Proces je sa godinama napredovao, a današnja Soda Voda se spaja sa ovom ugljen dioksidom pod pritiskom jer se time omogućuje bolja stabilnost i spajanje nego pod standardnim atmosferskim uslovima.


Prednosti
Kada koristite bocu Soda Vode, oslobađa se pritisak te u vašoj čaši ostaje vrhunski proizvod koji će vas osvežiti. Prirodna gazirana soda voda idealna je za mešanje sa vinima, a može da se prije i sama kao osvežavajući napitak.
Korišćenjem povratne ambalaže doprinosite očuvanju životne sredine.

Ne verujete
Ukoliko ne verujete u ovu priču, dođite na ova dve lokacije u gradu i sami se uverite.

Коментари