Veljko Milković: Vizionar koji je znao da će na ovom tlu biti pronađena Atlantida

Najjednostavnije, a ujedno i najpristojnije predstavljanje svakog pojedinca čini rečenica koja sadrži ime, prezime i zvanje odnosno profesionalno angažovanje.
U slučaju akademika Veljka Milkovića, njegovo zvanje i ono čime se on bavi, zahteva potvrde od drugih,da bi donekle, bilo moguće da se shvati veličina i značaj onoga što je postigao.
U svom gradu, Novom Sadu poznat je kao najveći poznavalac Petrovaradinske tvđave, dok je na teritoriji Srbije i stare Jugoslavije bio poznat po samogrejnim objektima. Na svetu ne postoji ozbiljan naučni krug koji nije čuo za našeg akademika. Dve trećine planete istražuju njegov mehanički oscilator.
Šta reći za čoveka za koga svetska veličina poput akademika Bratislava Tošića koji je, izmedju ostalog dva puta bio član komisije za dodelu nobelove nagrade, izjavio „drago mi je što sam živeo u vremenu Veljka Milkovića“, ili dr Peter Lindemana koji je izjavio za njegov pronalazak ... „time se ovo otkriće svakako svrstava u najvažnija otkrića u poslednjih 300 godina“... ili priznato najveći poznavalac rada i života Nikole Tesle prof. Dr Velimir Abramović ..“.Veljkov oscilator je ujedno najbolja mehanička analogija naizmenične struje, mora se priznati, bolja od bilo koje Tesline Analogije“. Da bi konačno i profesori Nikhade, Patil i Bansal sa Idijskog instituta u Nagpuru i zvanično objavili rezultate energetskog suficita dvostepenog mehaničkog oscilatora akakdemika Veljka Milkovića u Azijskom naučnom časopisu.

Osim nabrojanih postoji i veliki broj radova eminentnih stručnjaka koje treba spomenuti kao što su Zoran marković, Jovan Marjanović, Ronald Pugh, Nebojša Simin, Aleksandar Slavković, Colin Gaud, Jovan Bebić, Zlatko Pangalić,...nabrojani bez zaslužujućih titula doktora i zvanja profesora.
Napisao je 12 knjiga koji su prevedeni na više svetskih jezika i na osnovu kojih je , do sada snimljeno nekoliko igranih dokumentarnih filmova. Poseduje 114 pronalazaka a do sada je za svoj rad dobio brojna priznanja u zemlji i inostransvu izmedju ostalog i dva zvanja akademika, oktobarsku povelju grada....

Коментари