Mog svestranog sagovornika Veljka Milkovića. akademika, izumitelja i kandidata za Novelovu nagradu nije lako predstaviti u nekoliko reči. On kaže da se nadao istoriji, a postao je izumitelj, da je voleo uzbuđenja, more, planine, daleke zemlje, a napravio je nešto što mu mnogi osporavaju - dvostepeni mehanički oscilator, što joj je podjednako uzbudljivo. Diva suprug, jednoj predivnoj Ani, istraživač Petrovaradinske tvrđave...
Veljko je autor velikog broja knjiga, a jedna od njih je i šume umesto njiva. U knjizi predstavlja kako se može živeti i bez obrađivanja zemlje, a meni je predstavio 68 samoniklih biljaka i veliki broj recepata za pripremu jela, začina, poslastica, sirupa, čajeva i obloga zasnovanih na tradicionalnom znanju i savremenim iskustvima.
Pečurke se beru rano ujutru, a lekovito aromatično bilje oko podneva kad spadne rosa. Kopriva se bere čim ustanete.
Milković prirodu voli od detinjstva, u školi je obožavao istoriju i biologiju. Raspuste tokom studija provodio je istraživajući tvrđavu i njeno podzemlje.
Rvo nekoliko recepata iz šume;
Čorba od jagorčevine
Potrebno je: pola kilograma listova i cvetova jagorčevine, brašno (prekrupa),1 litar vode, žumance, kašika pavlake, 2 kašike parmezana, sok od pola limuna, so, biber i ulje. Jagorčevinu očistiti, oprati i kratko obariti. Oceđenu i sitno narezanu spustiti na zagrejano ulje, dosuti malo vode i kratko dinstati. Umešati kašiku krupno mlevenog brašna, dodati biber i so, i zatim naliti vrelom vodom. Poklopiti i ostaviti da se kuva desetak minuta, pa skloniti sa vatre. Kada se malo prohladi, dodati žumance umućeno sa pavlakom i sok od limuna. Pred služenje posuti parmezanom. Potrebno vreme: oko pola sata.
Jagorčevina
Salata od svežih kopriva
Potrebno je: 200 gr mladih vršaka koprive, 1 jabuka, 1 mala glavica crnog luka, ulje ili majonez za preliv, so. Oprati i dobro osušiti koprivu, fino je iseckati (po mogućstvu u mikseru), i pomešati sa rendanom jabukom i (ili) lukom. Posoliti po ukusu i preliti uljem ili još bolje majonezom. Potrebno vreme: 15 minuta.
Veljko savet: koprivu možete naći na pijacama. Međutim, diskutabilno je gde je ubrana. Zato je najbolje da pođete na izlet i sami je pronađete.
Veljko je autor velikog broja knjiga, a jedna od njih je i šume umesto njiva. U knjizi predstavlja kako se može živeti i bez obrađivanja zemlje, a meni je predstavio 68 samoniklih biljaka i veliki broj recepata za pripremu jela, začina, poslastica, sirupa, čajeva i obloga zasnovanih na tradicionalnom znanju i savremenim iskustvima.
Pečurke se beru rano ujutru, a lekovito aromatično bilje oko podneva kad spadne rosa. Kopriva se bere čim ustanete.
Milković prirodu voli od detinjstva, u školi je obožavao istoriju i biologiju. Raspuste tokom studija provodio je istraživajući tvrđavu i njeno podzemlje.
Rvo nekoliko recepata iz šume;
Čorba od jagorčevine
Potrebno je: pola kilograma listova i cvetova jagorčevine, brašno (prekrupa),1 litar vode, žumance, kašika pavlake, 2 kašike parmezana, sok od pola limuna, so, biber i ulje. Jagorčevinu očistiti, oprati i kratko obariti. Oceđenu i sitno narezanu spustiti na zagrejano ulje, dosuti malo vode i kratko dinstati. Umešati kašiku krupno mlevenog brašna, dodati biber i so, i zatim naliti vrelom vodom. Poklopiti i ostaviti da se kuva desetak minuta, pa skloniti sa vatre. Kada se malo prohladi, dodati žumance umućeno sa pavlakom i sok od limuna. Pred služenje posuti parmezanom. Potrebno vreme: oko pola sata.
Jagorčevina
Salata od svežih kopriva
Potrebno je: 200 gr mladih vršaka koprive, 1 jabuka, 1 mala glavica crnog luka, ulje ili majonez za preliv, so. Oprati i dobro osušiti koprivu, fino je iseckati (po mogućstvu u mikseru), i pomešati sa rendanom jabukom i (ili) lukom. Posoliti po ukusu i preliti uljem ili još bolje majonezom. Potrebno vreme: 15 minuta.
Veljko savet: koprivu možete naći na pijacama. Međutim, diskutabilno je gde je ubrana. Zato je najbolje da pođete na izlet i sami je pronađete.
Коментари
Постави коментар