Milkovićeva pumpa za navodnjavanje spas u sušnim godinama kao što je ova

 Sistemi za navodnjavanje su odavno postali nužni. Veoma je važno - koji sistem izabrati? Bez vode se ne može zasnovati ekonomski efikasna proizvodnja. Voda, koje u svežoj biljnoj masi ima i do 90%, služi kao prenosilac hraniva do mesta korištenja ili skladištenja.


Hranivo, koje mora biti rastvoreno u vodi da bi ga biljka mogla koristiti, unosi se preko korena. Iz korena se voda sa hranom transportuje preko sprovodnih snopića do ostalih delova biljke. Da bi koren usvojio hranu potrebno je da bude lako pristupačna.

Od ukupne količine vode koju biljka usvoji 90% isparava preko lišća -transpiracija. Preostalih 10% učestvuje u hemijskim procesima unutar biljke i sastavni je deo nastalih materija. Ukoliko nema dovoljno vode za transpiraciju biljka će prestati sa daljim rastom. Ukoliko se takav trend nastavi biljka počinje da vene, te je za svaku uspešnu biljnu proizvodnju neophodno da se obezbedi dovoljna količina vode odgovarajućeg kvaliteta.

Za snabdevanje biljaka vodom koristi se:

bunarska voda,
voda iz komunalnih vodovoda ili vlastitih izvora,
atmosferska voda - kišnica,
voda iz otvorenih vodotokova, reka, potoka i kanala,
voda iz otvorenih stajaćih voda, jezera, bara i bazena.



Da biste olakšali navodnjavanje, novosadski istaknuti pronalazač i akademik Veljko Milković je osmislio pravi bum, kada je reč o navodnjavanju. 

Njegova originalna ideja - ručna pumpa za vodu s klatnom - predstavlja bitno olakšanje rada, jer je za pumpanje vode sada dovoljno samo povremeno i to s malim prstom održavati klatno, kao pokretački mehanizam, u oscilaciji nego neprestano velikim zamasima ruke pumpati. 

-Korišćenje minimuma ljudske snage u odnosu na dosadašnje klasične ručne pumpe za vodu omogućuje efiksanu primenu u navodnjavanju manjih parcela, bunarskom vodosnabdevanju i gašenju lokalnih požara, a to mogu da rade i stari i nejaki ljudi kao i mala deca, što je pokazala i velika zainteresovanost budućih korisnika tokom javnih prezentovanja - objašnjava Milković.

Prema njegovim rečima, da bi se pokrenulo isticanje vode iz pumpe potrebno je izvesti klatno iz ravnotežnog položaja nakon čega se, po osnovu gravitacionog potencijala, uspostavlja oscilatorno kretanje klipa i kao rezultat dobija kontinualni mlaz vode na izlaznoj cevi pumpe. Na klatno treba samo povremeno delovati rukom, zbog otpora trenja, a u cilju održavanja amplitude klacenja, odnosno kontinualne jačine mlaza vode.

Prednosti ovog pronalaska u odnosu na postojeća rešenja ručnih pumpi su: manja ručna sila za pokretanje pumpe, manja potrošnja vode, kao i to što se za prihvat vode mogu koristiti obe ruke.


Na ovaj način može se ispumpati do 1200 litara vode na čas, bez velikog zamora i nakon toga opet nastaviti s pumpanjem, što znači i da su obe ruke slobodne za prihvat vode i da je mogu koristiti bukvalno svi, jer održavanje klatna u oscilaciji ne zahteva nikakvu prethodnu i posebnu obuku niti veliku spretnost.

- Dok je kod klasičnih ručnih pumpi potrebno uložiti dosta ljudske snage i običan prosečan čovek može bez velikog napora tek nekoliko minuta da neprestano pumpa i to s velikim zamasi ruke, ručna pumpa za vodu s klatnom zahteva tek minimum uloga enerije jer je za pumpanje vode dovoljno samo zanjihati klatno i nakon toga povremeno održavati klatno u oscilaciji i to čak s malim prstom, neprekidno više sati i bez napora - zaključio je Milković.

Коментари