Evo zašto su izumitelji bolji od doktora nauka

Predavanje pod nazivom „Darvin pada pred izumima“ održano je u četvrtak, 22. juna, u maloj sali Zanatskog doma, u Novom Sadu.

Predavač je bio akademik Srpske akademije izumitelja i naučnika, izumitelj, Veljko Milković.

Akademik Veljko Milković je svojim interesantnim predavanjem krenuo niz pitanja: Ko je spasao ljudski rod od izumiranja u onom periodu kada je Darvinova „prirodna selekcija“, genetskim odabirom, ugrozila ljudsku vrstu, ostavljajući je bez svih poznatih prirodnih oružja, kao što su zubi, kandže, pa i krzno, kao zaštita tela od hladnoće.


Tezu da je tada izumiteljski um čovekov odigrao centralnu ulogu u opstanku i razvoju ljudskog roda, akademik Milković potkrepio je kremenim alatima praistorijskog čoveka iz svoje privatne kolekcije koje je sakupljao na obali Dunava, a pokazao je prisutnima.



Takođe Milković je pričao i na temu bodovanja patenata odnosno doktorata. Naime, "Patent je pravo priznato za pronalazak koji nudi novo rešenje nekog tehničkog problema, a obično se odnosi na određeni proizvod, postupak ili primenu, ovako zvuči definicija koja je objavljena u Službenom Glasniku Republike Srbije".

Zato ne treba da čudi što se za patent dobija 12 bodova, a za doktorat 6 bodova, što znači da je potrebnio dva doktorata da bi se stugao jedan izumitelj.

Prisutnima se obratio i predsednik SAIN Mato Zubac, koji je rekao da SAIN broji 20 članova, ali da to ne treba da čudi, jer su kriterijumi kod njih vrlo visoki i tigorozni. Da bi se se ušlo u ovaj elitni krug ljudi, potrebno je da se posedije bar dva izuma odnosno priznata patenta, koji su u upotrebi. 


Kako Milković ističe dobra vest ta, što izumitelji za svoj patent dobijaju 12 bodova, a za međunarodni priznat izum čak 16 bodova.

-Patent se stiče priznavanjem prava od strane ovlašćenog tela, Zavoda za intelektualnu svojinu u Republici Srbiji, na temelju ispitivanja prijave patenta koja opisuje izum. Prijava patenta podnosi se se organu nadležnom za poslove intelektualne svojine (Zavod) u tri primerka sastavljena prema Uputstvu za sastavljanje prijave, uz popunjen zahtev za zaštitu pronalaska patentom – objasnio je Milković.

Na portalu Službenog glasnika Republike Srbije stoji da kada neko doktorira dobija 6 doboda, a kada prijavi inovaciju ili patent koji je u upotrebi dobije čak 12 dobova. Ukoliko je taj patent priznat i u svetu dobija dodatnih 8 bodova.

Takođe računaju se i javni nasputi kojih Milković ima na pretek. Takoo apelujemo na sve zlurade da pre nego što počnu da se ismevaju drugima, prouče pravilnike Republike Srbije.

Коментари