Milković čovek kojem ili se dive ili ga osporavaju

Ili mi se dive, ili ga osporavaju. Ipak, čini se da mu se više dive u inostranstvu, a da ga opsoravaju u Srbiji.

Reč je o našem istaknutom pronalazaču Veljku Milkoviću. Naime, malo je reči s kojim bi se opisala genijalnost Veljka Milkovića, kojeg u inostranstvu uveliko upoređuju sa Nikolom Teslom. I to ne bez razloga. Veljko je osmislio mmnoge stvari koje prkose zakonima fizike i ne samo to. Osmislio je i projektovao eko kuće. . Njegove knjige, “Antigravitacioni motor”, “Kaantigravitaciji – kompaktna vozila”, “Perpetuum mobile” i druge dovele su do stvaranja antigravitacionih kolica, vozila sa jednim ili dva klatna sa pomerenom osom.

Milković sam pravi svoje uređaje i priseća se umetničkog aspekta i elegancije mehaničkih uređaja iz prošlosti. Inače, ono što malo ljudi zna jested a je ovaj Novosađanin rođen poreklom iz sela do Teslinog.



-Moji roditelji rođeni sui  odrasli u Lici u oblasti u kojoj je Tesla rođen i u kojoj je odrastao. Znači, može se reći da smo zemljaci – skroman je Milković.

Sem što ga zanima nauka, obožavalac je Petrovaradinske tvrđave. Đava je izuzetno zanimljiva, ali za Milkoviće  i zdanje monumentalnih proporcija sa ogromnim podzemljem koje na mestima dostiže čak i 20 km.

Istraživač, pronalazač, inovator i pisac, Milković već ima preko 114 izuma i 36 odobrenih patenata. Njegovi eksperimenti sa jednostepenim i dvostepenim mehaničkim oscilacijama i dalje fasciniraju svet, ali su doveli i do toga stvaranja pumpe koja proizvodi 12 puta više energije od one potrebne za pokretanje uređaja. “Gurnite samo jednom sa jednim prstom i pumpa izbacuje litre vode”. Da li se klatno nalazi u najvišoj tački i da li se pritiskom na dugme klatno spušta? Ako je tako, da li se energija potrebna za ponovno podizanje klatna uračunava u energiju koja se dobija i koja je 12 puta veća? Milković odgovara da se klatno pokreće rukom i da merenja, iako nisu u potpunosti precizna, definitvno pokazuju da je izlazna energija veća od ulazne.

U Ajnštajnovo vreme se govorilo da veliki broj naučnika može nešto matematički da dokaže, ali da nikada ne vrši eksperimente. Ako se nešto dokaže matematički, onda mora biti tačno. Veljko Milković ukazuje na

grešku u poimanju u kojem se izračunavanja prihvataju kao apsolutni dokaz. Njegova umetnička sklonost održava se u gradnji uređaja koje zamisli. Njegovi mehanički uređaji su jedinstveni i podsećaju na moderna umetnička dela, baš kao mnoštvo mašina i spravica koje već uveliko koristimo.

Коментари